Ölprovning Malmö, Ölprovning Göteborg, Ölprovning Stockholm

Ölprovning Malmö Göteborg Stockhom Helsingborg Lund år 2024

"I slutet av 1700-talet och under halva 1800-talet dominerade brännvinet fullständigt i Sverige. Fylleriet var förödande, öl framstod plötsligt som rena hälsodrycken. Den svenska nykterhetsrörelsen, som på allvar organiserades på 1830-talet, uppmanade alla med läkare och präster i spetsen att återvända till "förfädrens dryck", det sunda och välsmakande ölet.

Nästa milstolpe i svensk ölhistoria var 1843. Då introducerades nämligen det bayerska ölet i Sverige. Det var underjäst lageröl, och bryggaren fick draghjälp med lanseringen av självaste kronprinsessan Josefina. Hon härstammade från Bayern och tyckte mycket om öl, men hade aldrig lärt sig uppskatta det överjästa Svenskölet.

Det bayerska ölets intåg kom att på nytt föra fram ölet som den stora folkdrycken, och brännvinskonsumtionen minskade igen. Att brygga det underjästa bayerska ölet krävde en mer avancerad teknik, och ölbryggandet övergick då från rent hantverk till att ske industriellt."

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm Helsingborg hälsar dig varmt välkommen!

Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm år 2023 inleder vi alltid provningen med historik tätt följt av kuriosa samt framställning.

                            ********************************************

År 1985 fanns det 5 bryggerier i Sverige. I början av år 2023 finns det över 2000 olika öl att tillgå på Systembolaget. Det är en sann glädje för en ölentusiast att se samt smaka av alla de olika sorter som finns. I vår ölprovning lär vi oss om ölens historia, vi går igenom ölbryggning och de fyra olika huvudstegen: mältning, mäskning, jäsning samt efterbehandling.

Öl bryggs främst på korn, men också av råg,vete, och havre. Det går även att brygga öl på sockerhaltiga växter såsom ris,majs , hirs med flera. Sädesslag och tillverkningsmetoder ger olika smak

IPA , APA, lager,pils, stout, porter, ale, färsköl, hybrider, IPL samt öl gjord på frukt eller majs ? Överjäst ? underjäst ? Ja, Ni ser, variationerna är många. Varsamt doftar samt smakar vi av och benar upp skillnaderna. Vi provar alltid 6 sorters härliga öl vid provningen

Ölprovning Malmö  Göteborg  Stockholm Helsingborg Lund Skåne år 2023 erbjuder även små delikatesstallrikar, framtagna för att förstärka doft  & smak samt kombinationen öl & mat. Det finns presentkort till Ölprovning Malmö Göteborg Stockholm Helsingborg Lund

Välkommen till ett "skummande" härligt arrangemang 

 

 

 

 

Du är här: Home Provningar Ölprovning