Glöggprovning Malmö, Glöggprovning Göteborg, Glöggprovning Stockholm

Glöggprovning Malmö Göteborg  Stockholm Helsingborg Lund samt hela Sverige  år 2024

 

"I Sverige har vi druckit upphettat, kryddat vin sedan 1500-talet. På den tiden ansågs kryddor i vin vara hälsobringande. Gustav Vasa var en av dem som anammade den populära drycken, och det sägs att han försågs med glödgat vin av Dalkarlarna på den klassiska ruten mellan Sälen och Mora. Hans personliga favorit var en blandning av Rehnvin, socker, honung, kanel, ingefära kardemumma och nejlikor.

Inspirerade av den franska drycken Brulôt började vi under 1600-talet att servera upphettad cognac med smält socker i. Efterhand ersattes cognacen alltmer med vin och drycken började alltmer likna den dryck vi idag kallar glögg.

Namnet glögg kommer från ordet glödga som i sin tur betyder att värma upp. Man skall också beakta att transport omständigheter till Sverige ledde till glöggens utveckling. Skeppning av vin till Sverige var dyrt på den tiden. Så vin som var på väg att bli dåligt vintertid, fick bli glödgat och bli glögg.

Först på 1890-talet blev glöggen en jultradition i Sverige. Ingen vet riktigt hur seden uppstod, men förmodligen var det så enkelt att den varma, söta drycken passade utmärkt under den kalla midvintern. Idag är glögg lika självklart vid julen som tomten."

 

Glöggprovning Malmö, Glöggprovning Göteborg, Glöggprovning Stockholm Glöggprovning Helsingborg Glöggprovning Lund samt hela Sverige 

I vår glöggprovning smakar vi av 5 sorters glögg.

Historik inleder. Annorlunda samt traditionella tilltugg avsmakas.. Vi provar klassisk glögg, men även nykomligheter. Avslutningsvis gör vi tillsammans ett av mina recept på en "Vin Chaud", en fransk variant som inte är lika söt som vår svenska glögg.

 Glöggprovning smakar även av år 2025 års blossa glögg som just nu smakas av. Vad det blir får du reda på i början av oktober. Håll ut.

 Du är här: Home Provningar Glöggprovning