Champagneprovning Malmö, Champagneprovning Göteborg, Champagneprovning Stockholm

Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm Helsingborg Lund år 2024

 Champagneprovning möhippa företag förening samt hemma hos.

Champagne är ett vitt vin gjort till stor del på blå druvor. Pressningen blir därför ett känsligt arbete; druvskalen får ju inte ge någon färg ifrån sig. Skördeuttaget blir bara 100 liter druvmust från 160 kg skördade druvor.

Druvmusten får jäsa en första gång på tank. Det stilla vinet från olika växtplatser, druvsorter och årgångar blandas normalt till "la cuvée". Varje champagnehus har sin egen stil och därmed sitt eget hemliga recept för blandningen, och den största delen av skörden årgångsbetecknas inte.

När "la cuvée" är blandad tillsätter man lite rörsocker och jäst - "liqueur de tirage" - och vinet fylls på flaskor som förses med kapsyl och får ligga "sur lattes" i champagnehusens svala källare nere i kritbrotten i minst tolv månader.

Nu äger den andra jäsningen rum, på flaskan. Sockret och jästen bildar kolsyra och vinet blir mousserande vid "la prise de mousse". Kvar i flaskan blir en jästfällning, en "depôt". För att kunna avlägsna fällningen placerar man flaskorna i speciella träställningar, "pupîtres". I ställningarna vrids flaskorna upprepade gånger, "remuage", och vänds med halsen nedåt, "sur pointe", så att fällningen till slut samlas vid kapsylen. Vinet är nu färdigt att genomgå den så kallade degorgeringen då flaskans hals doppas i ett köldbad som är minst -18 grader. Fällningen bildar då en ispropp i flaskan. Kapsylen tas av och isproppen med fällningen kan skjutas ut ur flaskan.

Innan man sätter i champagnekorken tillsätter man "liqueur de dosage". Det är en blandning av champagne och socker som ger vinet sötma. Därefter sätter man en stålgrimma över korken, en "muselet", som håller emot trycket. Champagnen lagras nu ytterligare innan den får säljas; enligt en lag från 1997 måste standardchampagne lagras minst 15 månader före degorgering innan den får säljas. Årgångschampagne får säljas först efter tre års lagring."

Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm Helsingborg Lund år 2024 samt hela Sverige med sabrering

 

Det sägs att när Dom Perignon drack "Champagne" för första gången lär ha uttryckt:  - Jag dricker stjärnor. Och visst är det så. Det sägs finnas ca 45 miljoner "stjärnor" per flaska.

Vår resa börjar i Reims & Epernay samt runt i distriktet. En fantastisk historia, teknik, förvaring samt kuriosa. Provningen är i sig den exklusivaste jag gör, men också den kanske festligaste.

Vi lär oss de olika sorterna. Blanc de Blancs, Blanc de Noir samt såklart härliga Cuvéer. Avslutningsvis sabrerar vi. Både jag och Ni. Det finns tre sorter av Champagneprovning:

Den lite enklare samt billigare varianten Crémant & Champagneprovning. Baskunskapsprovning med fem genomgående Champagne av de olika stilarna. Det går även att göra en sk bubbelprovning. Vad är Champagne ? vad är Cava ? Vad är prosecco ? vad är Crémant ? Exklusivast är en  Champagneprovning  Vertikalprovning där vi provar ett Champagnehus olika årgångar mot varandra. Oavsett valet provar vi alltid fem sorter. Avslutningsvis sabrerar vi

Champagneprovning Malmö Göteborg Stockholm Helsingborg Lund år 2024 hälsar Er varmt välkomna!

 

 

 

 

Champagneprovning 

 

 

 

  

 

  

   

 

 

 

 

 

Du är här: Home Provningar Champagneprovning