Hur går det till

Vinprovning Stockholm, Vinprovning Göteborg, Vinprovning Malmö

 

Historia

Simon Axéll-ThoorAlla drycker har en fantastisk historia. Historiken präglar såklart smaker och olika karaktärer på drycken.
Med insikt om historiken, lär vi oss förstå varför drycken utvecklats till vad den är idag.

Alla provningar inleds med historik.

Geografi, jordmån samt process

Klimat
Olika framställningprocesser
Jorden och vattnets betydelse

Utseende

Med en vit bakgrund noterar vi dryckens färg och intensitet. Vi lär oss se ålder. Exempelvis vad är karaktäristiskt färgmässigt för den drycken vi provar samt dess ålder.

Doft

Genom att vi snurrar glaset med drycken låter vi den få en generös kontakt med syre. Här sker då positiva kemiska processer som gör att vår dryck utvecklas.

Genom att drycken fastnar på glasets insida så får vi oxå en större yta som doftar.

Smak

Vi låter drycken "rulla" lite i munnen. Vi känner efter fyllighet, lätthet, rökighet, torrhet, frukt, mjukhet, strävhet.

Efter det kan var och en leta i just sitt smakbibliotek. Tång? Smörkola? Svinstia? Svart vinbär?.... Det finns INGA begränsningar med ord när vi tillsammans diskuterar vad vi upplever.

Bemärk att man behöver ej smaka vinet för att uppleva smak. Det går utmärkt att spotta ut drycken. Många gånger bör man göra det om det är många olika sorter vi provar just för att smaklökarna kan bedövas av alkoholen.

Sammanfattning

Nu när vi benat upp drycken samlar vi våra intryck. Vi diskuterar igenom våra anteckningar. Beskriver samt diskuterar såklart dryckerna. Och givetvis ges tid till frågor & svar av mig.

Vid alla provningar finns framtagna broschyrer som deltagaren tillsammans med anteckningar givetvis får med sig hem.

Avslutningsvis njuter vi av just den utvalda favorit vi funnit.

Alla provningar är unika. Provningarna och nivån anpassas för att passa just Ert sällskap.